IFK Gävles historia

Damfotboll Strömvallen i Gävle 19 juni, 1921. IFK Gävle är arrangör för årets nationella kamratmästerskap i allmän idrott. Regnet öser ner, men en publik på ca 800 personer står envist kvar och väntar på nästa punkt på programmet. IFK Gävle och Kastets IF äntrar planen klädda i mörka respektive ljusa kamrattröjor med den karaktäristiska stjärnan på röstet. En fotbollsmatch under en friidrottstävling? Ja, men inte vilken om match som helst. Säga vad man vill. Skrev IFK Gävles klubbtidning, det krävs en viss spänst för att ställa upp i urpremiären av damfotboll.

Nu var detta inte urpremiären. Redan 1917 hade Brynäs IF ett damlag i träning och som spelade spridda matcher, ofta mellan damer och ”oldboyslag” spelades runt om i vårt län.

Vad hände då efter den publikdragande matchen på Strömvallen? Inte speciellt mycket. IFK Gävle vann i alla fall matchen med 1-0. Mot mitten av 20- talet hade idrottsvärlden fått nog av kvinnor på fotbollsplanen. Attityden svängde och tjejerna fick lägga undan bollen. Damfotbollen fick bida sin tid. Till 1970-talet

Flick- och damfotbollen i klubben startade under år 1977. Tillkomsten var en följd av att BK Falken´s fotbollssektion lades ner detta år och genom flera ledares försorg flyttade verksamheten över till IFK. Några av ledarna från Falken hade egna flickor som var fotbollsintresserade bl a P-O Lantz och Börje Mattsson. Det har gjorde att man även startade flickfotboll tillsammans med pojkfotbollen. En eldsjäl dök upp i sammanhanget: Nisse Sundelin, som hade egna flickor som spelade i GGIK. Nisse tog med sig sina flickor samt ytterligare några spelare och i och med detta startade flickverksamheten i föreningen, 1977 var året.
De första förtroende valda i ungdomssektionen var de ovan nämnda samt Pia Gulliksson, Gunnar Strid, Pelle Granqvist samt några till.

Utvecklingsfas 1
Konkurrensen var relativt hård under 1977 och åren framåt både vad gäller dam- och flickfotbollen. Starka lag fanns i Strömsbro, GGIK, Hille, Gefle IF och några fler klubbar i Gävle samt även Sandvikens IF och Stensätra IF.

Problemet för klubben, när det har gällt rekryteringen av spelare, har varit klubbens hemvist i kommunen, med andra ord i vilken stadsdel skall ungdomarna rekryteras ifrån. I början av kom merparten av spelarna ifrån Sätra, Brynäs och Fridhem men med ett mer riktat intresse mot Södra Bomhus, Söder, Järvsta och Hemlingby-området började utvecklingen skjuta fart.

Första framgången
Den första sportsliga framgången kom året 1982 då flickor 16 det året nådde DM-finalen i sin åldersgrupp. Motståndare var Stensätra IF från Sandviken som tyvärr blev en för svår motståndare. Förlusten blev 4-0.

Duktiga tjejer i det laget var Helen Sundelin, Camilla Rehn, Eva Andersson, Inger Hedlund och många fler. Isen var nu bruten, denna framgång skapade dels goda spelare till damlaget och dels lät klubben höra tala om sig i distriktet.

Utvecklingsfas 2
Denna fas startade med att merparten av spelarna kom från Södra Bomhus med skillnad från tidigare. Ungdomslagen, som rekryterades kom från samma skolor i området och många till och med från samma klasser. Våra lag ur åldersgrupperna födda 1972 och 1974 var mycket duktiga och framgångsrika och följdes senare av ytterligare goda åldersgrupper.

Spelare att nämna i F72-laget: Ann-Britt Nordqvist, Anna Lundgren, Malin Eriksson, Eva-Lotta Wiberg, Ulrika Johansson samt många fler. Laget tog flera DM-guld och lyckades även vinna och gå långt i många cuper både hemma och på ”bortaplan”.

F74-laget förlorade endast två seriematcher i distriktet under åren 1987 till 1990. Laget vann också tre DM-tecken av fyra möjliga. Många turneringsframgångar i stora cuper i Göteborg, Stockholm, Hudiksvall och Visby för att nämna några. Spelare att minnas i detta lag var: Anna och Mia Cramling, Anna Lundberg, Karin Eriksson, Carina Ekström, Anna Boberg, Maria Björk och Linda Sjödin som utgjorde stommen i laget. De här spelarna såg till att klubben kunde ta ett rejält kliv framåt på damfotbollskartan.

Ledare för de här lagen var Jonas Bengtsson, Björn Orrsten, Håkan Lantz och Börje Mattsson.

Starten mot högre divisioner
Med spelare ur F72- och F74-lagen som stommar i damlaget började man att ta upp kampen med övriga lag i division 3 i Gästrikland. Ledare som bidrog till denna utveckling var först Ove Forslund och därefter kom Ola Arvidsson. Ola studerade vid Högskolan i Gävle och var från Kungälv. Ola som även spelade i vårt herrlag, avled i mitten av 90-talet i en svår sjukdom. Ola var initiativtagare till att en fristående damorganisation bildades i klubben. I och med denna organisations bildande kom även Sture Jernqvist och Christer Sundin med i bilden och drog igång den framgångsrika utvecklingen i klubben.

1992 kom damlaget på andra plats i div 3 för damer i Gästrikland efter Sandvikens IF, som var direktkvalificerad för division 2 för damer. På grund av avhopp av ett lag i division 2 blev IFK Gävle tillfrågade om man var intresserad av en plats i div 2 Södra Norrland.

Efter ett möte med spelarna och den dåvarande tränaren Ove Forslund beslutades enhälligt om att man skulle ta chansen att avancera i seriesystemet. Planeringen startade omgående i vilken även fanns att både laget och tränarstaben skulle förstärkas med rutin och erfarenhet. Klubben lyckades engagera Eva-Lotta Hedenström (numera gift med efternamnet Persson), som spelande tränare. Ove och Eva-Lotta blev det första tränarparet det första året i div 2. Till truppen anslöt sig även Ulrika Hedenström, en yngre syster till Eva-Lotta och en viktig kugge för laget. Dessa båda tjejer hade rutin från allsvenskt spel i Strömsbro IF.

Insatsen och placeringen det första året var fullt godkänt. En placering i mitten av tabellen. Året efter alltså 1994 kom dock den stora överraskningen, då laget lyckades vinna serien ganska klart. I och med detta avancerad laget till kvalspel till division 1. Våra motståndare, Bollsta IF och Hornskrokens IF blev alltför svåra och de blev de lag som avancerade till division 1.

Åren efter 1995 och 1996 flyttades laget till Östra Svealand, en något svårare serie. På grund av olika svårigheter inför och under spelåret 1996 ramlade laget mycket olyckligt ur division 2 och fick därmed starta om i div 3 damer i Gästrikland igen. Målsättningen var dock glasklar;
”tillbaka till div 2 snarast möjligt”. Efter beslut om samarbete inom damverksamheten med IK Huge blev vistelsen i 3:an kortvarig. Detta utmärkta initiativ togs av Ulf Tjulin och flera av de äldre spelarna och var nödvändigt för damfotbollen i Gävle som under 1996 genomlevde ett trist år då bl a IK Huge degraderades till div 3. Dessutom tvingades Strömsbro IF lägga ner sin verksamhet från att ha spelat i division 1 och allsvenskan under många år.

Klubben har efter den andra uppgången 1997 etablerat sig som en av de ledande damklubbarna i distriktet. År 2002 spelade damlaget i division 1 Norra en säsong men med både lite oflyt och oskärpa blev sejouren denna gång endast ettårig. Målsättningen är nu klar: ”Vi skall tillbaka till division 1 om några år igen och där etablera oss som ett kommande elitlag”.

Klubben genomlevde ett tufft år 2004 då flera spelare lämnade oss för allsvenska klubbar. Det här blev på samma gång både glädjande och tufft för föreningen. Spelare som Freja Egebrand, Karin Lindström, Isabelle Öblom och My Jonsson har visat att det går att komma ”långt” även från IFK Gävle och det skall vi ha med oss i fortsättningen också.

Då vi inför säsongen 2004 tappade ett 10-tal ordinarie spelare blev vi tvingade att släppa fram spelare både från vårt B-lag i div 4 och F16-laget till vårt representationslag för spel i division 2 för damer. Men spelartruppen med ledarna Florindo de Sanctis, Lasse Svensson, Olle Höglund och Håkan Strandberg lyckades hålla oss kvar i serien mot alla odds. Mycket starkt jobbat!

Vi hoppas att vårt framgångsrika klubbarbete och fostrandet av allsvenska spelare till slut ger oss ett elitlag från Gävle, så att spelarna slipper lämna stan´ för sin vidare fotbollsutveckling.

Äntligen där, i div 1! Hösten 2007 lyckades vi ta oss upp till div 1, efter att vi förlorade första kvalmatchen mot Själevad borta men segern mot Alviks IK på hemmaplan säkrade en plats i Norrettan.